ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
1ος Διαγωνισμος Συνθεσης
για συνολο δωματιου
Στοχος του διαγωνισμου
ειναι να ενθαρρυνει τους συνθετες
να δημιουργησουν νεα εργα
για συνολο δωματιου
και να προωθησει
τη συγχρονη ελληνικη μουσικη δημιουργια!
“Θοδωρος Αντωνιου”
1ος Διαγωνισμός Σύνθεσης
για Σύνολο Δωματίου
Greek Composers’ Union organize Competition Composition
for Chamber Orchestra.
Η Ένωσις Ελλήνων Μουσουργών προκηρύσσει Διαγωνισμό Σύνθεσης έργου για Σύνολο Δωματίου στη μνήμη του Επίτιμου Προέδρου της Θόδωρου Αντωνίου
Greek Composers’ Union
The Greek Composers’ Union was founded on June 8th 1931. Its’ main aims are the protection and promotion of the Greek musical creations, the development of solidarity between the Greek composers, and the protection of their professional and artistic rights. Since 1931, the Union has not relented in pursuing these goals, even during the Second World War.
Its members include the most distinguished Greek composers such as Dimitris Mitropoulos, Manolis Kalomiris, Nikos Skalkottas, Antiochos Evangelatos, Iannis Xenakis, Jani Christou, George Sisilianos and Theodore Antoniou.
Ένωσις Ελλήνων Μουσουργών
Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών ιδρύθηκε στις 8 Ιουνίου του 1931 με σκοπό την προστασία και προαγωγή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων συνθετών, και την περιφρούρηση των υλικών και πνευματικών τους συμφερόντων. Από την εποχή εκείνη η Ένωση εργάζεται με συνέπεια, ζήλο και αποφασιστικότητα για την ευόδωση των στόχων της, χωρίς διακοπή ακόμα και κατά την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου.
Μέλη της έχουν διατελέσει σημαντικοί Έλληνες δημιουργοί μεταξύ των οποίων οι Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας Μανώλης Καλομοίρης, Αντίοχος Ευαγγελάτος, Ιάννης Ξενάκης, Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Σισιλιάνος, και Θόδωρος Αντωνίου

Θόδωρος Αντωνίου
Ο Θόδωρος Αντωνίου (1935 – 2018), πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1989 έως το 2018, ήταν ένας από τους διαπρεπέστερους και πολυγραφότερους σύγχρονους καλλιτέχνες. Είχε λαμπρή καριέρα ως συνθέτης, μαέστρος και καθηγητής πανεπιστημίου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Σπούδασε βιολί, φωνητική και σύνθεση στο Εθνικό και Ελληνικό Ωδείο και συνέχισε διεύθυνση ορχήστρας και σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου και στο Διεθνές Μουσικό Κέντρο του Ντάρμσταντ.
Δίδαξε μουσική στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στη Μουσική Ακαδημία της Φιλαδέλφειας. Υπήρξε συνδιευθυντής όλων των δραστηριοτήτων σύγχρονης μουσικής στο Μουσικό Κέντρο του Τάνγκελγουντ. Το 1978 έγινε καθηγητής σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, θέση την οποία κατείχε ως τον Οκτώβριο του 2008, οπότε και ανακηρύχθηκε Ομότιμος Καθηγητής. Ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005 και το 2009 αντίστοιχα. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Λυρικής Σκηνής και διευθυντής του μουσικού τμήματος του Hellenic American University. Οι περισσότεροι Έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς υπήρξαν μαθητές του. Ως διευθυντής ορχήστρας διηύθυνε μεγάλες ορχήστρες και μουσικά σύνολα παγκοσμίως. Πολλές από τις συνθέσεις του ήταν παραγγελίες μεγάλων ορχηστρών. Του έχουν απονεμηθεί πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Το 2007 του απονεμήθηκε η διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 2011 το βραβείο «Τιμώντας τον Ελληνικό Πολιτισμό» από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 2013 το βραβείο «Απόλλων» από την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εταιρία Φίλων Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τον Μάιο του 2014 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην Έδρα της Μουσικής Σύνθεσης. Τα έργα του Θόδωρου Αντωνίου είναι πολυάριθμα και ποικίλης φύσεως και έχουν εκδοθεί από τους οίκους Bärenreiter Verlag (Γερμανία), G. Schirmer (ΗΠΑ) και Φίλιππος Νάκας (Ελλάδα).
“ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ”
1ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Έργου
για σύνολο δωματίου
Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής
Εθνικότητες -Όριο Ηλικίας - Τέλη εγγραφής
Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος Έλληνες και Κύπριοι συνθέτες μέχρι 35 ετών (δηλ. γεννημένοι από την 01/01/1985 και μετά), χωρίς τέλος εγγραφής.
Υποβληθέντα Έργα
Τα υποψήφια έργα πρέπει να είναι ανέκδοτα και να μην έχει προηγηθεί δημόσια εκτέλεση ή ραδιοφωνική μετάδοση (ολόκληρου ή μέρους του έργου), πριν από την ανακοίνωση του βραβείου. Έργα που έχουν βραβευτεί σε άλλον διαγωνισμό δεν γίνονται δεκτά.
Η διάρκεια του έργου
4. Τα υποψήφια έργα, πρέπει να έχουν διάρκεια από εννέα (9) έως δώδεκα (12) λεπτά. . Η διάρκεια πρέπει να αναγράφεται στον αρχή της παρτιτούρας.
Ενορχήστρωση
Η ενορχήστρωση πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και οι συνθέτες που θα υποβάλουν έργα θα πρέπει να την ακολουθήσουν. Σε αντίθετη περίπτωση το υποβληθέν έργο θα απορρίπτεται.
Ευανάγνωστο και Ανώνυμο
Το πραγματικό όνομα του συνθέτη δεν πρέπει να εμφανίζεται επάνω στην παρτιτούρα, η οποία όμως πρέπει να υπογράφεται με εξαψήφιο κωδικό.
Προθεσμία Υποβολής
Τα υποψήφια έργα πρέπει να υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) σε αυτήν την πλατφόρμα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Μετά την παραπάνω ημερομηνία δεν θα επιτρέπεται η υποβολή.